ارز دیجیتال سولانا (Solana) قاتل اتریوم
ارز دیجیتال سولانا به عنوان یک بلاک چین منفرد در مقایسه با شبکه بیت کوین، با 7 تراکنش بر ثانیه، در شبکه اتریوم با 15 تراکنش بر ثانیه و بر خلاف پروژه های دیگر مثل Polkadot، می باشد.
ارز دیجیتال سولانا (Solana) یک بلاک چین رمز ارزی پشتیبانی کننده از قراردادهای هوشمند و برنامه های غیر متمرکز می باشد که از طریق اثبات سهام با کمترین موانع ورودی به دنبال به حداکثر رساندن بازدهی و کارایی شبکه خود می باشد. پردازش در این شبکه به صورت 50 الی 65 هزار تراکنش در ثانیه و با محدودیت بیش از 70,000 تراکنش صورت می گیرد. این شبکه بدون کاهش امنیت و تمرکز زدایی، به دنبال افزایش مقیاس پذیری می باشد و قصد دارد با پشتیبانی از نرم افزارهای بلاک چینی با سرعت بالا، در سطح بین المللی اقدام کند. این ارز دیجیتال از امنیت زیاد و اپلیکیشن های غیرمتمرکز برخوردار است. سولانا با توجه به بهره مندی از الگوریتم اثبات زمان می تواند برای افزایش سرعت بلاک چین، گذر زمان را به سادگی و به صورت کد، وارد دفتر کل کند.
زمان طولانی تأیید تراکنشها در شبکه بیت کوین و کارمزد بالای شبکه اتریوم همواره بهعنوان نقاط ضعف فناوری بلاک چین نام برده شدهاند؛ این یعنی مدتهاست کاربران و سرمایهگذاران منتظر یک بلاک چین هستند که برای همیشه این مشکلات را حل کند. شاید بتوان گفت سولانا همان بلاک چینی است که همه منتظرش بودند!
در صفحه اول وبسایت سولانا، این شبکه «قدرتمند برای توسعهدهندگان، سریع برای همه» توصیف شده است. انجام تراکنشها در سولانا کمتر از ۱ ثانیه طول میکشد؛ یعنی سولانا برای تمام کاربران سریع است. کارمزد بسیار کم تراکنشها در این شبکه و پشتیبانی از قراردادهای هوشمند پیچیده هم بیانگر آن است که سولانا همان چیزی است که توسعهدهندگان میخواهند.
در حال حاضر صدها پروژه روی سولانا کار میکنند و مقیاسپذیری بالای آن به این معناست که باید منتظر صدها پروژه دیگر باشیم که راه خود را به این فهرست باز کنند.
چگونه روی ارز های دیجیتال سرمایه گذاری کنیم؟؟
در این مقاله، ابتدا اکوسیستم سولانا را تشریح خواهیم کرد و در ادامه نگاهی به تاریخچه و تیم آن خواهیم انداخت. در بخشهای بعدی مروری کوتاه بر قیمت سولانا خواهیم داشت و ویژگیهای آن را بررسی میکنیم. پروژههای مشهور روی سولانا، آموزش استفاده از کیف پولهای این ارز دیجیتال، آموزش خرید سولانا و سؤالات متداول هم بخشهایی که در پایان مقاله خواهید خواند.
شبکه بلاک چین سولانا دارای یک توکن بومی و اختصاصی به نام SOL می باشد که از الگوریتم اثبات سهام استفاده می کند و به کاربرانی که از آن نگهداری می کنند، پاداش اهدا می کند. در این شبکه تمامی کارمزدهای پرداختی که به واسطه SOL ارزیابی و محاسبه می شود با هدف افزایش امنیت، پس از دریافت سوزانده می شوند. در نتیجه ساپلای کل در طی زمان کاهش می یابد.
شبکه سولانا یک اکوسیستم غیرمتمرکز، امن، مقیاسپذیر و سریع است. این پروژه با هدف تبدیلشدن به بستری برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapp) ایجاد شد و در حال حاضر یکی از رقبای اصلی اتریوم به حساب میآید. سرعت انجام تراکنشها، پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و مقیاسپذیری بالای شبکه سولانا باعث شده است تا این پروژه بهسرعت به یکی از اکوسیستمهای پیشتاز در حوزه بلاک چین تبدیل شود.
مشکلات شبکه اتریوم در بحث مقیاسپذیری سبب شد تا سولانا بتواند با سرعت بیشتری به جایگاه فعلی خود برسد و در حال حاضر میتوان آن را جدیترین تهدید برای اتریوم و محبوبیت آن در نظر گرفت.
سرعت نسبتاً پایین تأیید تراکنشها در بسیاری از بلاک چینها، همواره بهعنوان یکی از معایب سیستمهای غیرمتمرکز مطرح میشده است؛ این در حالی است که با ورود پروژههایی مثل سولانا، رفتهرفته بلاک چینهای کندتر جای خود را به بلاک چینهای بهینهتر میدهند. شبکه سولانا قادر است روی کاغذ در هر ثانیه بیش از ۵۰ هزار تراکنش را پردازش کند؛ یعنی سولانا علاوه بر بلاک چینها دیگر، غولهای حوزه پرداخت مثل پیپل و مسترکارت را هم تهدید میکند.
از آنجا که این اکوسیستم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند، میتواند میزبان انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، از توکنهای غیرمثلی (NFT) گرفته تا صرافیهای غیرمتمرکز و بازارسازهای خودکار باشد. به نوعی میتوان سولانا را مشابه شبکه اتریوم ولی با کارایی بیشتر توصیف کرد. مقبولیت این شبکه در بین کارشناسان و توسعهدهندگان این حوزه تا حدی است که در حال حاضر بیش از ۴۰۰ پروژه روی اکوسیستم سولانا در حال فعالیت هستند و روزبهروز هم بر تعداد آنها افزوده میشود.
بیشتر از یک دهه از راهاندازی شبکه بیت کوین میگذرد؛ در آن زمان بیت کوین یک مشکل اساسی را حل کرد و آغازکننده راهی بود که در آن دیگر نیازی به یک نهاد متمرکز (مثل ویزا و پیپل) برای تأیید و پردازش تراکنشها نبود؛ یعنی هر کسی از هر جای دنیا میتوانست بدون نیاز به اعتماد به واسطه، به افراد دیگر پول ارسال کند.
کُندی استفاده از شبکههایی مثل بیت کوین باعث ظهور فناوریهای تازهای شد. چند سال بعد اتریوم کار خود را با ظرفیت حدود ۱۵ تراکنش برای ثانیه آغاز کرد ولی با گذشت زمان این عدد هم کافی نبود. حالا با ظهور سولانا و پلتفرمهای مشابه، ظرفیت پردازش بلاک چینها بسیار بالاتر رفته و افراد میتوانند در عین بهرهمندی از ویژگی غیرمتمرکزبودن، با سرعتی زیاد تعاملات مالی خود را انجام دهند.
اهداف ارز دیجیتال سولانا
بهبود مقیاس پذیری
شبکه سولانا با بهره مندی از الگوریتم اجماع اثبات تاریخ PoH، میزان مقیاس پذیری شبکه را افزایش داده است و در نتیجه قابلیت های استفاده از شبکه افزایش یافته است.
زمان پردازش کوتاه
زمان اعتبار سنجی و اجرای قراردادهای هوشمند به وسیله پروتکل ترکیبی سولانا بسیار کاهش یافته است که این موضوع باعث افزایش توجه و علاقه کاربران به آن شده است.
کارمزد پایین
این شبکه با وجود مقیاس پذیری و پردازش سریع، از کاربران کارمزد بسیار پایینی دریافت می کنند.
سولانا چگونه کار میکند؟
سولانا شبکهای نسبتاً پیچیده است. استفاده از فناوریهای نوین در آن باعث شده این بلاک چین یکی از بهینهترین نمونههای موجود باشد. با این حال برای کارکردن با این شبکه و استفاده از توکن SOL نیازی به درک کامل نحوه عملکرد این شبکه و جزئیات فنی آن نخواهید داشت.
بلاکها اسکلت هر بلاک چینی هستند. با قرارگرفتن تراکنشها و اطلاعات آنها در بلاکها، زنجیرهای تشکیل میشود که بلاک چین نام دارد؛ در واقع بلاکها مثل تکههای پازل هستند که در نهایت تصویری کلی به نام بلاک چین را میسازند. برای درک بهتر مفهوم بلاک چین میتوانید مطلب «بلاک چیست؟» را مطالعه کنید.
در سولانا هر بلاک، اسلات (Slot) نام دارد و توسط اعتبارسنجی خاص به نام لیدر (Leader) ساخته میشوند. هر اعتبارسنج در این شبکه عضوی از خوشه (Cluster) شبکه است. در این شبکه، هر خوشه تنها یک اعتبارسنج دارد و وظیفه آن اضافهکردن بلاکها یا همان اسلاتها به دفتر کل بلاک چین است.
چگونه روی ارز های دیجیتال سرمایه گذاری کنیم؟؟
سولانا برای افزایش سرعت و بهرهوری از اثبات تاریخچه (Proof of History) استفاده میکند. اثبات تاریخچه این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا با ایجاد سلسلهای از سوابق، از آنها بهعنوان تأییدی برای تعیین تاریخ دقیق رخدادها استفاده کنند. استفاده از چنین مکانیزمی سبب میشود که شبکه سولانا سریع و سبک باشد؛ چراکه دیگر نیازی به صرف زمان برای اجماع بر سر برچسبهای زمانی نیست.
اثبات تاریخچه در واقع یک مرجع سراسری در شبکه سولانا برای ثبت زمان است. هدف اصلی این فناوری برقراری امنیت شبکه بدون فداکردن سرعت است.
تمام تراکنشها و رخدادهای شبکه با تابع هش SHA256 هش میشوند. با استفاده از این تابع، خروجی منحصربهفرد بوده و حدسزدن آن تقریباً غیرممکن است. پس از هششدن، هر خروجی بهعنوان ورودی هش بعدی مورد استفاده قرار میگیرد.
این روند باعث ایجاد یک زنجیره ناگسستنی از تراکنشهای هششده میشود؛ بهعبارت دیگر، یک اعتبارسنج (Validator) میتواند بدون آن که نیازی به برچسبهای زمانی (Timestamp) معمول داشته باشد، تراکنش و رویدادها را به یک بلاک اضافه کند. از سوی دیگر، روند هشکردن زمانی مشخص دارد و از همین رو اعتبارسنجها میتوانند بهراحتی بررسی کنند که چقدر زمان سپری شده است. به بیان ساده، هر نود در سولانا یک ساعت برای خودش دارد و این یعنی دیگر مثل شبکه بیت کوین نیازی نیست تمام نودها برای یک تراکنش اجماع کنند. برای فهم بهتر این پروسه پیچیده به این مثال توجه کنید:
فرض کنید سه تراکنش «الف»، «ب» و «ج» داریم؛ شبکه سولانا تراکنشها را با استفاده از پروتکل اثبات تاریخچه اجرا میکند. یعنی:
هش تراکنش اول: نسخهای رمزنگاریشده از «الف» با برچسب زمانی صفر
هش تراکنش دوم: نسخهای رمزنگاریشده از «ب» با برچسب زمانی ۱
هش تراکنش سوم: نسخهای رمزنگاریشده از «ج» با برچسب زمانی ۲
این موضوع باعث ایجاد معیاری میشود که نسبی نیست و برای تمام مشترکان شبکه واضح و عینی است. به همین دلیل سرعت بلاک چین سولانا نسبت به بلاک چینهای مبتنی بر اثبات سهام یا اثبات کار بسیار بیشتر است و این شبکه میتواند در هر ثانیه ۵۰ هزار تراکنش را پردازش کند. برای درک بهتر این موضع باید گفت که ظرفیت تأیید تراکنش در بیت کوین ۵ تا ۷ تراکنش در ثانیه است.
در سولانا، لیدر مسئول ساخت بلاکهاست و لیدرها در بازههای زمانی مشخص تغییر میکنند. این تغییر بهصورتی است که نودها میدانند لیدر بعدی چه کسی است.
بر خلاف بیت کوین که در آن برچسبهای زمانی به ساعت محلی ماینر وابسته است، در سولانا چنین وابستگیای وجود ندارد؛ چراکه اثبات تاریخچه این نیاز را برطرف کرده و مفهوم زمان در قالب یک اصل سراسری توسط شبکه تعیین میشود.
با وجود تمام مزایای اثبات سابقه، این فناوری دارای معایبی است. مثلاً، تبدیلشدن به یک اعتبارسنج در سولانا نیاز به سختافزاری نسبتاً قدرتمند دارد و اگر شما این ملزومات را نداشته باشید، امکان تبدیلشدن به یک اعتبارسنج وجود ندارد. از سوی دیگر، اثبات تاریخچه باعث متمرکزتر شدن سولانا میشود؛ چراکه دیگر مثل شبکههای اثبات سهام معمولی، هر کسی نمیتواند بهعنوان اعتبارسنج فعالیت کند.
مشکل دیگری که در این میان به وجود میآید، حجم بالای تراکنشهاست. همان طور که گفتیم، سرعت انجام تراکنشها در سولانا بالا است. با فرض این که هر تراکنش ۲۵۰ کیلوبایت باشد و در هر ثانیه ۵۰ هزار تراکنش تأیید شود، هر سال ۴۰ پتابایت داده روی بلاک چین ذخیره خواهد شد. حجمی که شاید ذخیره آن برای هر کسی مقدور نباشد. سولانا برای حل این مشکل راهکار آرشیوکنندهها را ارائه کرده است که در ادامه نحوه کارکرد آن را تشریح کردهایم.
چه چیزی ارز دیجیتال سولانا را منحصر به فرد میکند؟
نرخ رشد قیمت سولانا نسبت به بیت کوین بیشتر است، حتی زمانی که بیت کوین ریزش شدید قیمتی را تجربه کرد، سولانا روند رو به رشدی را در پیش گرفته بود.
صرافی های ارز دیجیتال سولانا
یک لیست جامع و کاملی از صرافی هایی که از سولانا پشتیبانی می کنند، در سایت CoinMarketCap وجود دارد که صرافی های بایننس، OKEx ،Bilaxy ،FTX و Huobi Global از جمله ی آنها می باشد.
سؤالات متداول
آیا میتوان سولانا را استخراج کرد؟
خیر؛ سولانا یک پلتفرم مبتنی بر اثبات سهام است و امکان استخراج آن وجود ندارد.
آیا حتما باید یک واحد سولانا بخریم؟
خیر. شما میتوانید کسری از یک واحد سولانا را که لمپورت (Lamport) نام دارد بخرید. هر لمپورت معادل ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ سولانا است.
آیا سولانا بلاک چین اختصاصی خود را دارد؟
بله، این ارز دیجیتال روی شبکه اختصاصی خود که بلاک چین سولانا نام کار میکند.
کارمزد تراکنشهای سولانا چقدر است؟
کارمزد تراکنشها در سولانا بسیار پایین است. در زمان نگارش این مطلب، هر تراکنش چیزی در حدود ۰.۰۰۰۲۵ دلار هزینه دراد.
نحوه استخراج سولانا
با توجه به این که بلاک چین سولانا بر اساس اجماع اثبات کار ایجاد نشده است، قابل استخراج نمی باشد و فقط با استیک کردن یا خرید از صرافی ها می توان آن را به دست آورد.
استیک کردن سولانا
سولانا از امکان استیک کردن بر اساس گواه سهام برخوردار می باشد. پردازش تراکنش ها و اجرای شبکه توسط تاییدکنندگان صورت می گیرد. تاییدکنندگان بر اساس تعداد توکن های SOL استیک شده، انتخاب می شوند. بنابراین تایید کننده ای که توکن استیک شده بیشتری را داشته باشد، شانس بیشتری برای ورود اطلاعات به بلاک چین سولانا را دارد و به عنوان پاداش، توکن SOL را دریافت می کنند. بنابراین تاییدکنندگان برای دریافت پاداش، اقدام به تشویق و ترغیب سایر دارندگان توکن SOL می کنند تا توکن های خود را جهت استیک کردن به آنها تحویل دهد و وارد یک بازی برد-برد می شوند. به طوری که احتمال انتخاب شدن تاییدکنندگان بیشتر می شود و دارندگان توکن هم نیز پاداشی بابت استیک کردن، دریافت می کنند.
چگونه می توان توکن سولانا را استیک کرد؟
1- انتقال توکن SOL به کیف پول های پشتیبانی کننده
2- ایجاد یک حساب استیک و اتصال آن به کیف پول
3- انتخاب یک تاییدکننده به عنوان نماینده
جمعبندی
سولانا یکی از بهینهترین و در عین حال یکی از پیچیدهترین شبکههای بلاک چینی موجود است. این اکوسیستم با بهرهگیری از فناوریهای نوین نظیر اثبات تاریخچه، گالف استریم و توربین به بازدهی بسیار بالایی رسیده است و میتواند در هر ثانیه ۵۰ هزار تراکنش را پردازش کند. نباید فراموش کرد که این پیچیدگیها مانعی برای استفاده کاربران عادی از شبکه نخواهد بود.
توکن SOL، بهعنوان توکن بومی شبکه سولانا، کاربردهای مختلفی در شبکه دارد و کاربران میتوانند با سهامگذاری آنها، سود دریافت کنند. از جمله دیگر کاربردهای این توکن میتوان به پرداخت کارمزدها در شبکه سولانا اشاره کرد.
با توجه به محبوبیت بالای سولانا در میان کاربران، بیشتر کیف پولهای مشهور از این ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند و از آنجایی که ارزش بازار بالایی دارد، کمتر صرافیای را پیدا میکنید که سولانا را در فهرست ارزهای خود نداشته باشد.
پتانسیلهای سولانا بسیار زیاد است و در حال حاضر هم بهعنوان یکی از رقبای اصلی اتریوم حرفهای زیادی برای گفتن دارد. مقبولیت و پذیرش بالا از یک سو و کاربردهای زیاد اکوسیستم سولانا از سوی دیگر، نوید روزهای روشنتر را برای سولانا میدهند.