معرفی ارز دیجیتال آیوتا IOTA
آیوتا یک شبکه توزیع شده و ارز دیجیتال نسل سومی است. در آیوتا قابلیتهای نوینی وجود دارد که تراکنشهای فوق سریع و بدون کارمزد را برای کاربران آن فراهم میکند. کلمه بدون کارمزد بودن برخلاف دیگر ارزهای دیجیتال که چنین ادعایی را هنوز عملی نکرده اند، در آیوتا واقعا وجود دارد و کارمزد تراکنش ها صفر است.
علاوه بر تراکنشهای سریع و بدون کارمزد، در آیوتا یک سیستم مقابله با حملات کامپیوترهای کوانتومی در نظر گرفته شده است. با این وجود شبکه آیوتا فقط برای پرداختها توسعه داده شده است و از قراردادهای هوشمند یا بستری برای برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی نمیکند.
همچنین ارز دیجیتال آیوتا این قابلیت را دارد تا برای تحقق کاربردی تر اینترنت اشیا مورد استفاده قرار گیرد. اینترنت اشیا به بسیاری از چیزها شامل اشیا و وسایل محیط پیرامونمان که به شبکه اینترنت متصل شده و توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفنهای هوشمند و تبلت کنترل و مدیریت میشوند، اشاره دارد.
چگونه روی ارز های دیجیتال سرمایه گذاری کنیم؟؟
تا سال 2020، میلیاردها دستگاه به اینترنت متصل شدهاند. در این اکوسیستم، اینترنت اشیا یا IoT، دستگاهها میتوانند دادهها و اطلاعات پرداخت و معاملات را با چندین دستگاه دیگر مبادله نمایند. IOTA قصد دارد که به مدل استاندارد انجام تراکنشها در دستگاهها تبدیل شود. بنیانگذاران آن، IOTA را به عنوان "ستون فقرات بدون نیاز به مجوز برای فراهم ساختن امکان همکاری میان چندین دستگاه" معرفی میکنند؛ به عبارت سادهتر این گفته بدان معنی است که تراکنشهای مابین دستگاههای متصل به هم را امکانپذیر نموده و از دسترسی دیگران محفوظ میکند.
Iota پروژهای است که در سال 2015 معرفی شده و به دنبال حل برخی از مشکلات عمده بلاکچین است. بلاکچینهای قدیمی و معروف همانند بیت کوین دارای مشکلاتی همچون ترافیک و اختلال در شبکه، سرعت پایین و عدم امکان انجام همه معاملات کمتر از یک ثانیه هستند که مانع گسترش و کاربرد همه جانبه آن برای انجام معاملات شده است. Iota با ارائه یک تکنولوژی کاملا جدید این مشکل را حل کرده و مانند سایر پروژهها غیرمتمرکز است و میتواند بینهایت تراکنش را در یک ثانیه انجام دهد. این تکنولوژی "Tangle" نام دارد.
سرگی ایوانچگلو، سرگی پوپوف، دیوید سنشتبو و دومینیک شینز که بعدها ملحق شد، از جمله بنیانگذاران IOTA هستند. سابقه IOTA به پروژه جین باز میگردد که هدف آن توسعه سخت افزارهایی مانند پردازندههای عمومی کمهزینه و کممصرف برای اینترنت اشیا بود. این پروژه در دسامبر سال 2014 آغاز به کار کرد.
برای ساده تر کردن موضوع فرض کنید لوازم خانه، موبایل و رایانه شما به اینترنت اشیا متصل است. آیوتا این ظرفیت را دارد که ارز و واسطه پرداخت بین این لوازم و دستگاهها شود. برای مثال یخچال شما میتواند در صورت تمام شدن مواد غذایی خودش سفارش را به فروشگاه ارسال کند و خودش هم هزینه را پرداخت کند. به این نوع پرداخت ماشین به ماشین (M2M) گفته میشود؛ چون در این مثال یخچال ارز دیجیتال را به رایانه فروشنده ارسال میکند. در آینده نزدیک امکان دارد پنلهای خورشیدی که روی سقف خانه قرار دارند برق تولیدی را بدون این که خبر داشته باشید بفروشند و از ارز به دست آمده برای پرداخت سایر هزینهها استفاده شود.
تمام این قابلیت های نوین در آیوتا به دلیل تفاوت و تغییر بسیار بزرگی است که آیوتا نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر دارد. آیوتا یک شبکه کاملا غیرمتمرکز است اما بر خلاف اکثر ارزهای دیجیتال، از بلاک چین استفاده نمیکند. بستری که آیوتا از آن بهره میبرد، سیستمی به نام تنگل (Tangle) است.
تنگل چیست؟
در آیوتا هیچ گونه استخراجی وجود ندارد. تنگل یک ساختار داده ای بر اساس حرکت جهت دار غیرمدور است. مانند بلاک چین، این شبکه هم یک دفترکل توزیع شده است و همه در شبکه ایفای نقش میکنند.
اما نحوه کار این شبکه با بلاک چین کاملا متفاوت است. برای درک این موضوع ابتدا گذری کوتاه به نحوه کار بلاک چین بیت کوین میاندازیم.
بلاک چین بیت کوین مبتنی بر اثبات کار یا همان استخراج است. در این شبکه دو دسته کلی از کاربران وجود دارند :
۱- کاربران عادی یا همان کسانی که تراکنشها را ارسال میکنند.
۲- استخراج کنندگانی که تراکنشها را تایید میکنند.
در آیوتا فرایند این گونه است: هر زمانی که یک کاربر قصد ارسال تراکنشی را داشته باشد، همزمان و به طور خودکار، کیف پول این کاربر دو تراکنش قبلی را تایید میکند و این فرایند ادامه مییابد. از این رو کارمزدهای شبکه به صفر میرسند و سرعت تایید تراکنشها نسبت به شلوغی شبکه حرکت میکند.
نقشه راه IOTA
سال 2019، به طور کل سالی پربار برای IOTA بوده و اپلیکیشنهای پر شماری مانند IRI، Trinity، کتابخانههای منفرد مشتریان و Qubic توسعه داده شدند؛ علاوه بر این یک تیم قوی جهت توسعه نرمافزار گره تشکیل شد که در اواخر همان سال یک گره کم حجم Go را کدنویسی کرده و در پی آن اکوسیستم نرمافزاری IOTA را گسترش داده است.
بیشتر تغییرات و بروز رسانیهای برنامهریزی شده برای سال 2020، در نیمه دوم آن اتفاق افتاده و شامل سیستم امضای جدید، همتایابی خودکار میشدند. نمونههای اولیه از یک گره بر پایه Rust معرفی شدند؛ همچنین نرمافزارهای Be، Qubic، IRI و کیف پول Trinity بروز رسانیهایی دریافت کرده و بهینهتر شدند.
MAM یک طرح رمزنگاری برای پیامهای سهگانه است که امنیت و حفظ صحت شبکه را تامین میکند. نسخه 1.1 آن در اواخر نیمه دوم سال 2020 منتشر شده است.
عملکرد کلی شبکه اصلی در نیمه دوم سال 2020 با بهرهگیری از بهبود منطق و لایه کش تراکنشها و تایید سریعتر تراکنشها و هماهنگسازی، بهبود یافته و تقویت میشود.
استخراج، معامله و سرمایه گذاری بر روی IOTA
توکن این شبکه "MIOTA" نام داشته و حداکثر سکههای آن برابر با 2,779,530,283 عدد است که تمامی آنها در گردش هستند. بیشترین قیمت سکه MIOTA حدود 5.24 دلار بوده که در 20 دسامبر سال 2017 ثبت شده؛ سپس در سالهای 2018 و 2019 نرخ آن حدود 1 دلار تثبیت شده است.
در روز 20 دسامبر سال 2015 یک رویداد ICO برای IOTA برگزار شده که حدود 600 هزار دلار سرمایه جمع آوری نمود. MIOTA از طریق الگوریتم اجماع اثبات عملکرد یا PoW قابل استخراج است؛ اما از آنجایی که تراکنشها رایگان هستند، احتیاجی به ماینرها نیز نبوده و از شبکه حذف شدهاند؛ از این رو MIOTA در عمل ارزی غیرقابل استخراج محسوب میشود.
سکه MIOTA بر روی صرافیهای محبوبی مانند Binance و HitBTC به آسانی قابل معامله بوده و ارزش معاملات روزانه آن به بیش از 10 میلیون دلار می رسد.
ابهام زدایی واحدهای آیوتا
ارز دیجیتال شبکه آیوتا، Iota است که آن را با نماد (i) نمایش میدهند. تعداد واحدهای ارزی آیوتا ۲,۷۷۹,۵۳۰,۲۸۳,۲۷۷,۷۶۱ است. تمام واحدهای آن در اولین بلاک، از پیش تولید شده اند و دیگر به آن اضافه نخواهد شد.
به دلیل بزرگی رقم تعداد واحدهای رسمی آیوتا و بحثهای قیمتی، در صرافیها و تجارتخانههای ارزهای دیجیتال، از واحد MegaIota یا به اختصار MIOTA استفاده میشود و آن را با mi نمایش میدهند. هر (mi) برابر با ۱,۰۰۰,۰۰۰ (i) است.
چگونه روی ارز های دیجیتال سرمایه گذاری کنیم؟؟
آینده IOTA و نظر کارشناسان
وبسایت CoinSwitch نظر بسیار مثبتی به MIOTA داشته و معتقد است که ارزش این ارز در سال 2025 عملا ده برابر شده و بهای آن به 9.847 دلار خواهد رسید.
وبسایت WalletInvestor نیز معتقد است که ارزش MIOTA رو به رشد بوده و پیشبینی میکند که در اواخر سال 2021 بهای آن به 1.7 دلار برسد.
وبسایت FXLeaders نیز نسبت به این ارز بسیار خوش بین بوده و انتظار دارد که در اواخر سال 2024 ارزش آن به 10 دلار برسد.
مزایای IOTA
تراکنشهای رایگان: تنها هزینه استفاده از سیستم Tangle، تایید کردن دو معامله دیگر است؛ به عبارت دیگر هیچ هزینهای گرفته نمیشود و هیچ انعامی نیز برای ماینرها در نظر گرفته نمیشود؛ چون سیستم به ماینرها نیازی ندارد.
مقیاسپذیری بسیار بالا: اثرات گردن بطری حاکم بر بلاکچینهای دیگر در IOTA وجود نداشته و با رشد شبکه توانایی پردازش تراکنشهای آن نیز افزایش مییابد.
از آنجایی که IOTA برای اینترنت اشیا و دستگاههای با توان پردازشی پایین طراحی شده است، کل این نرمافزار حجم بسیار کمی دارد.
از آنجایی که تراکنشها رایگان هستند، انجام تراکنشهای بسیار کوچک در این شبکه بسیار بهینهتر از تراکنشهای سایر رقبا است.
معایب IOTA
برخی از محققان دانشگاه MIT یک حجره امنیتی در سیستم Tangle پیدا کردند.
غیاب قراردادهای هوشمند بزرگترین ضعف این شبکه است؛ زیرا در عمل ساخت اپلیکیشنهای توزیع شده بر روی آن را غیرممکن کرده است.
از سید (Seed) های خود مراقبت کنید
هر کیف پول ساخته شده آیوتا دارای یک رشته کد ۸۱ کلمه ای از حروف و ارقام است که به آن سید (Seed) میگویند. داشتن سید به منزله دسترسی به مبالغ کیف پول است. از این رو به هیچ عنوان سید خود را برای کسی به اشتراک نگذارید و آن را در جایی امن یادداشت کنید. در کیف پول رسمی آیوتا شما میتوانید با وارد کردن حروف و ارقام مختلف سید خود را بسازید.
توجه: به هیچ عنوان از سایتهای سید ساز آنلاین استفاده نکنید زیرا امکان نسخه برداری از سید شما توسط سایت وجود دارد. چند ماه پیش در سوء استفاده از سیدهایی که توسط سایتهای آنلاین ساخته شده بود، میلیونها دلار آیوتا به سرقت رفت.